Super-eroii echipelor hibride performante

Lectură: 3 minute
Super-eroii echipelor hibride performante

La mai bine de doi ani de la izbucnirea pandemiei, noul normal nu mai este chiar așa de nou în mediul de lucru al echipelor hibride. Se vede bine că biroul tradițional dintr-o clădire de birouri este înlocuit de spațiul de lucru virtual și locul de muncă este oriunde ai o conexiune la Internet.

Programul de lucru fix este tot mai mult înlocuit de flexibilitatea orelor de lucru a ”nomazilor digitali”. Pandemia a oficializat ceea ce unele companii implementau cu succes de mult timp, munca de oriunde. Așa că pentru unii angajați evadarea de la birou a fost ca o ușurare și o îmbunătățire a mediului de lucru.

Sigur, aici contează și domeniul de activitate și rolurile celor implicați. În tot cazul, diferența dintre obișnuința mersului la birou, a zonei de confort și noile nevoi ale rolurilor în spațiul virtual arată că tranziția este dificilă.

În acest context, superputerile echipelor hibride coincid cu un set abilități necesare pentru performanță și conturează portrete profesionale asemeni super-eroilor echipelor hibride după cum urmează:

Super-eroul Radar

Utilizează fusurile orare în avantajul lui. Accesează potențialul talentelor din companie răspândite pe tot globul ca să aibă un flux de lucru 24×7. Cunoaște ritmul fiecăruia dintre colegii de echipă, stilul lor de viață și momentele lor de eficiență maximă, stilul de colaborare și nivelul de disponibilitate. Programul standard de la birou le oferea tuturor un fus orar previzibil, chiar dacă ineficient, în care funcționau. Acum că a dispărut, simte că are libertatea și responsabilitatea de a gestiona timpul ca pe o resursă strategică.

Super-eroul Fișier

Nu crede că fiecare acțiune este legată de o întâlnire a echipelor hibride. Are abilitatea rară să structureze, ghideze și recunoască avantajele muncii offline. Deoarece managerul se poate simți copleșit de nesiguranța absenței fizice de la birou a devenit un reflex al echipelor care lucrează la distanță să pună în calendarul online sesiuni de lucru, întâlniri virtuale sau apeluri telefonice. Aici intervine Super-eroul Fișier care structurează mai bine sarcinile de lucru, oferă feedback în timp real, construind în același timp procese de feedback și îndrumare chiar în spațiul virtual.

Super-eroul Elastic

Este specific în echipele de dezvoltare de software. Este promotorul agilității în echipă. Pune accent pe ciclurile scurte de livrare, pe nivelurile ridicate de implicare susținut de dese sesiuni de implicare scurte și clare. Pe măsură ce devine tot mai dificil să te conectezi cu colegii în întâlnirile online, multe dintre soluțiile agile pot să ajute. De aceea Super-eroul Elastic aduce elemente care ajută echipa să traverseze cu bine perioadele de presiune maximă.

Super-eroul Magician

Acest super-erou poate face echipe din oameni care se cunosc foarte puțin, poate elimina jumătate din toate întâlnirile inutile și știe cum să permită tuturor să contribuie. Utilizează tablele albe care creează spații de colaborare vizuală și îi face pe toți să vadă imaginea de ansamblu. O tablă albă pe perete pe care altă dată scriai cu markerul, acum a devenit Miro sau Trello sau alte asemenea instrumente online ce permit acestui super-erou să ia echipa într-o călătorie a alinierii și descoperirii.

Super-eroul Orchestră

Acest erou arată cum trebuie extinsă gama de produse sau servicii și cum trebuie făcută alegerea canalelor de comunicare pentru a menține cea mai bună legătură între membrii echipei. În ciuda proliferării modalităților de conectare și comunicare, managerii încă rămân blocați într-o rutină de e-mail, Whatsapp și Zoom. În alegerea unui canal care să fie accesibil și pentru a implică echipa, trebuie să se aplice o gândire mai profundă. După cum spunea vechiul slogan de marketing, „mediul este mesajul” și alegerea canalului potrivit pentru a transmite atât conținutul, cât și relația este crucială.

Super-eroul Gadget

Acest super-erou invită colegii să aibă o mentalitate deschisă și axată pe creștere în accesarea multiplelor modalități de conectare pe care le avem la dispoziție pentru a ne conecta virtual. El are o superputere tehnică ce te provoacă să înveți să folosești platformele care creează noi moduri de lucru și de conectare. Înțelegerea colaborării, a conferințelor virtuale, a aplicațiilor de mesagerie și chiar a aplicațiilor de realitate virtuală necesită o explorare constantă a instrumentelor echipelor hibride. Acest super-erou antrenează dezvoltarea răbdării și toleranței față de disconfortul de a încerca ceva nou. El le arată colegilor că este nevoie doar de o minte deschisă, curiozitate și răbdare.

Super-eroul Lipici

Acest super-erou este conștient de diferențe și vrea să le integreze pentru ca echipa să funcționeze mai bine. Deoarece într-o echipă personalitățile sunt diferite: unii sunt timizi, alții sunt bombastici, alții au lățime de bandă și echipamente grozave, alții se chinuie să se conecteze. De aceea rolul acestui super-erou este să fie un maestru al incluziunii și al îmbrățișării în mod activ a diferențelor inerente echipelor hibride pentru a obține cele mai bune rezultate de la fiecare membru al echipei.

În concluzie

Să conduci și gestionezi eficient resorturile echipelor hibride și să ai în același timp performanță înseamnă să renunți la avantajele prezenței fizice la birou. Înseamnă construirea de noi conexiuni în noi moduri, și mai înseamnă și stăpânirea de noi superputeri și re-imaginarea a ceea ce înseamnă lucrul în echipă, colaborarea cu colegii și gestionarea performanței acestora.

Categorie: Management Echipe Hibride

Nu uita să distribui articolul!

Articole Similare: