Disfuncționalitățile mediului de lucru hibrid

Lectură: 3 minute
Disfuncționalitățile mediului de lucru hibrid

Sunt multe efecte secundare ale adoptării muncii în regim hibrid. Acestea pot părea evidente, dar merită menționate, măcar parțial: productivitatea redusă, luarea deficitară a deciziilor, diverse surse de distragere, concentrarea slabă, demotivarea și, uneori, dezimplicarea la nivelul echipei. Dar care sunt disfuncționalitățile mediului de lucru hibrid?

Dacă am face o selecție a celor mai importante 5 elemente care provoacă echipele hibride acestea ar fi următoarele:

1. Lipsa încrederii

Am vorbit deja despre impactul pe care îl are lipsa încrederii, așa că nu vom insista asupra acestui aspect. Vrem doar să adăugăm o nuanță de această dată. Este posibil să construiești încredere, încredere reală, cu colegii pe care îi vezi doar în mediul virtual? Unii pot spune „da”, alții pot să nu fie de acord.

Am folosit în mod deliberat cuvântul colegi, nu colegi de echipă, deoarece există aici o subtilă diferență. Da, „coechipierii” se văd frecvent online, se pot întâlni ocazional la birou pentru a colabora și se pot chiar întâlni, chiar regulat, pentru a socializa.

Dar cum rămâne cu colegii de echipă indirecți? Colegi din întreaga companie sau din alte departamente. Cei cu care nu participi la întâlniri și cu care nu socializezi. Poți cu adevărat să construiești încredere cu aceștia?

Marketing managers want efficiant results in 2022

2. Frica de conflict

Chiar poți citi reacția comportamentală a cuiva pe video? Conduc întâlnirile virtuale a mai multor oameni la o armonie artificială în dezbaterea problemelor reale?

În calitate de lideri, îi provocăm pe cei cu care ne întâlnim online sau la birou să înțeleagă dacă există un adevărat acord între obiectivele și acțiunile echipei? Sau suntem bucuroși a devenit mai ușor de găsit consensul într-o lume online?

Numeroase lucrări de psihologie organizațională arată locul important al conflictului în dinamica echipei, în menținerea implicării, a motivației și încrederii. Lipsa conflictului agravează disfuncționalitățile, poate afecta rigoarea reală în luarea deciziilor și poate fi periculos pentru celelalte elemente foarte importante menționate aici.

3. Lipsa de implicare

Știm că, de cele mai multe ori, în interacțiunile online comportamentele sunt greu de citit. Și mai dificil de gestionat este însă un alt aspect: energia foarte scăzută, care denotă o implicare foarte redusă a participanților. Pentru liderii echipelor hibride, aprecierea angajamentului colegilor dincolo de cuvântul rostit este mai dificilă ca oricând.

Ca lider, cum evaluezi nivelul de implicare al echipei tale în interacțiunile online? Energia și implicarea lor sunt palpabile sau nu? Cum poți evalua nivelurile de implicare ale echipelor aflate în afara controlului tău direct, dacă nu-i mai vezi, auzi și observi direct așa cum ai făcut cândva?

Răspunsul la toate aceste întrebări este: prin obținerea unor competențe superioare care trebuie să includă elemente de psihologie și de profilare comportamentală, pe lângă abilități de facilitare, coaching cu NLP și de activare/elevare nivelurilor neurologice.

Cum să fii mai productiv cu Microsoft Outlook

4. Evitarea responsabilității

La suprafață, aceasta este o zonă pe care lumea hibridă a afectat-o ​​cel mai puțin, deocamdată. Pentru majoritatea, dacă nu toți liderii, există datoria morală de a face ceea ce este corect și de a livra ceea ce au de livrat, indiferent cât e de greu.

Cu toate acestea, ceea ce devine din ce în ce mai clar este că lipsa unui angajament (engagement) eficient poate îndepărta oamenii unii de alții. Atunci când este combinată cu absența prezenței fizice, aceasta poate reduce nivelul de angajament comun pe care indivizii îl pot simți față de echipă sau organizație, agravând disfuncționalitățile din echipă.

5. Diminuarea importanței rezultatelor

Lipsa de atenție acordată rezultatelor este un factor decisiv într-o echipă disfuncțională. Sintagma care vine aici în minte este distragerea atenției. Într-un mediu de lucru tradițional, la birou, de cele mai multe ori, distragerea atenției venea de la colegi. Așadar acea distragere tindea să fie conectată și la alte subiecte, dar și la muncă.

Acum că, pentru mulți dintre noi, naveta are mai degrabă ca destinație „sufrageria” decât „biroul”, suntem în permanență pândiți de distragerea atenției și de întreruperi. Familia. Animalele de companie. Frigiderul.

Dar și timpul continuu alocat concentrării asupra unui ecran pot duce la anestezierea minții până la sfârșitul zilei și la incapacitatea de a identifica sau de a răspunde eficient la datele importante. Modul de lucru hibrid, în acest sens, crește disfuncționalitățile, aduce provocări noi și complicate acolo unde soluțiile ori-ori nu există.

După cum vedem, implicațiile modelelor de lucru hibride sunt multiple și continuă să se schimbe. Răspunsurile vor fi găsite treptat. La Valoria, reușim să depășim aceste provocări alături de mulți dintre clienții noștri cu rezultate pozitive.

Categorie: Management Echipe Hibride

Nu uita să distribui articolul!

Articole Similare: