Leadership în sistemul de lucru hibrid

Lectură: 4 minute
Leadership în sistemul de lucru hibrid

Cercetările indică faptul că digitalizarea l-a determinat pe liderul tradițional să fie un lider altrocentric. Liderul altrocentric este cel care este foarte conștient de faptul că nu poate avea succes singur. Liderul sistemului bazat pe modelul de lucru hibrid are nevoie de cunoștințe și abilități foarte diferite.

Transformarea profundă a ecosistemului de lucru provoacă liderul să-și dezvolte conștiința de sine ca parte din capacitatea de conducere a companiei.

Acest lider este confortabil cu schimbarea, poate să ia decizii critice, să lucreze cu date, să gândească digital și demonstrează o mare capacitate de adaptare. Acest lider conduce compania cu un solid simț al scopului, crede în delegarea autorității și acționează cu integritate, curaj și empatie.

Mai jos sunt câteva trăsături esențiale necesare liderilor de astăzi pentru a conduce cu succes echipele în sistemul hibrid de lucru:

1. Capacitatea de a conduce cu autenticitate

Noul mod de lucru hibrid i-a obligat pe lideri să experimenteze pentru a vedea dacă pot să reușească și să eșueze. Liderii, deși se avântă spre succes, trebuie să accepte și eșecurile.

Angajații vor să lucreze cu un lider onest care știe să spună lucrurilor pe nume și care acționează pe baza a ceea ce spune. Un lider ce îmbrățișează vulnerabilitatea și își asumă responsabilitatea deciziilor în loc să le atribuie factorilor externi.

Vremurile grele au dat lecții tuturor, iar liderii nu au făcut excepție. Liderii autentici au fost apreciați și recunoscuți pentru deschiderea lor. Viziunea, misiunea și valorile au fost foarte semnificative pentru ei în aceste vremuri, făcându-i să reflecte asupra scopului muncii lor. În consecință, liderii autentici construiesc o cultură a încrederii și a răspunderii în cadrul companiei.

2. Empatia corelată cu un sistem de valori asumate

În timp ce sistemul hibrid de lucru ne-a permis să micșorăm distanțele prin instrumente digitale, comunicarea, conexiunea și implicarea rămân imperative. Prin urmare, liderii pot folosi tehnologia pentru a se conecta cu angajații care lucrează de oriunde în lume.

Cu toate acestea, compasiunea și empatia sunt importante în mediul de lucru hibrid. Nevoia ca un angajat să fie auzit și înțeles este mare. În acest scenariu, liderii pot întări sentimentul de apartenență al angajaților față de companie prin comunicare și conectare emoțională.

Liderii trebuie să înțeleagă diversitatea din cadrul organizației, să creeze un loc de muncă incluziv și să recunoască efortul și stresul angajaților. Au nevoie cu adevărat să demonstreze că le pasă.

3. Agilitatea în gândire și ca practică de lucru

Liderii care aspiră să reușească în această lume nouă trebuie să fie proactivi și adaptabili la schimbarea constantă. Ei trebuie să aibă o viziune din exterior (informații despre piață) pentru a obține primii un avantaj competitiv sau pentru a se adapta rapid la schimbări.

Agilitatea se limitează nu numai la dinamica pieței, ci și la propria persoană și la oameni. Competența și perfecționarea constantă nu înseamnă să fii doar echipat digital, ci și să gândești digital. Gândirea digitală înseamnă să implementezi soluții online pentru găsirea și deservirea clienților.

Agilitatea constă, de asemenea, în cunoașterea angajamentului, a coeficientului de satisfacție și a dispoziției angajaților și a acționa rapid, relevant răspunsurilor lor pentru a-i menține implicați și parte din companie.

Mecanismele motivării

4. Capacitatea de a acționa decisiv

Organizațiile construiesc și caută lideri talentați în propria echipă. Își doresc oameni care nu numai că gândesc la nivel funcțional, ci și organizațional. Oameni care pot conecta elemente aparent disparate și le pot conecta cu viziunea mai mare a evoluției afacerii.

Liderii echipelor hibride trebuie, de asemenea, să conducă oamenii prin alinierea obiectivelor organizaționale la obiectivele funcționale și să ofere claritate cu privire la motivul pentru care se realizează cifrele prognozate.

Liderii companiilor iau, de asemenea, decizii echilibrând viziunea pe termen lung cu cea pe termen scurt. Prin urmare, ei sunt bi-focali. Nu numai că sunt buni în legătură cu aici și acum, ci gândesc și pe termen lung.

Sunt gânditori strategici ascuțiți la minte și solizi oameni de implementare. De asemenea, liderii ar trebui să poată valorifica datele în timp ce iau decizii pentru a ajunge la concluzii obiective.

5. Deschiderea de a experimenta

În timp ce dinamica muncii s-a schimbat, a fost nevoie ca echipele să încerce continuu lucruri noi. Liderii trebuie să inoveze și să aducă aerul proaspăt al ideilor noi pentru a promova o cultură a inovației.

În același timp, un lider trebuie să fie conștient de faptul că noul mod de lucru are nevoie de viteză și simplitate în proiectare, sistem, procese și luare a deciziilor pentru a crea o propunere de valoare mai bună pentru angajați și clienți.

Ghid Agile Leadership (2)

6. Reziliența în fața provocărilor mediului hibrid

Cea mai importantă trăsătură acum este reziliența. Pandemia și turbulențele geopolitice sunt teste de stres pentru leadership. De la prezență fizică la cea nomad digitală a fost o călătorie care a necesitat răbdare și o dorință puternică de a nu renunța.

Numărul de idei, soluții, succese și eșecuri, suișuri și coborâșuri ale afacerilor, un trimestru pe creștere și altul în scădere, a fost o perioadă grea pentru orice lider și trăsătura care l-a menținut pe un lider pe linia de plutire a fost reziliența.

Un lider rezilient poate crea o cultură puternică a încrederii în rândul angajaților și a conducerii acestora pe termen lung.

The hybrid ways of working are here to stay, and Authentic Leaders are ready to (re)learn and lead!

Categorie: Management Echipe Hibride

Nu uita să distribui articolul!

Articole Similare: