Valorile clare conduc la decizii clare

Lectură: 3 minute
Valorile clare conduc la decizii clare

Lumea este marcată acum de incertitudine și îngrijorare. În această mare de provocări, companiile arată ca niște ambarcațiuni naufragiate. 

În timp ce guvernele se luptă cu situațiile critice, firmele caută soluții într-un context economic fără precedent. 

Busola care dă direcție și sens oricărei situații o dețin oamenii, cei din ”echipa mare” a companiei și liderii lor.

Acum mai mult ca oricând liderii sunt chemați să ia decizii care să asigure ajustarea la noul mediu economic și reinventarea necesară pe termen lung. 

Soluția? Conducerea bazată pe valori.

O altfel de filozofie a conducerii

Despre ce e vorba? Conducerea bazată pe valori este o filozofie de conducere care permite crearea și administrarea unei companii energizate, echipate și organizate pentru a atinge obiective extrem de ambițioase în perioade de stabilitate, dar mai ales în perioade de incertitudine. 

O astfel de companie se centrează pe identitate, viziune și misiune, deci pe cine suntem ca echipă și cum ne comportăm pentru a produce valoare în mod relevant, pentru a contribui în mod sustenabil în comunitate.

A conduce nu înseamnă o poziție de putere sau abilitatea de a face oamenii să satisfacă dorințele celor din conducere, ci înseamnă dobândirea calității de a-i reprezenta și influența pe colegi prin exemplul personal și prin acțiuni aliniate valorilor morale, astfel încât oamenii să acționeze cu încredere unii în alții.

Companiile se nasc, trăiesc și dispar prin corelație cu calitatea leadershipului. Rezultatele companiei depind de eficiența liderilor în crearea viziunii viitorului dorit și în construirea unei culturi organizaționale bazate pe valori.

O misiune care onorează umanitatea

Liderii ghidați de valori implică, motivează și dezvoltă cu eficiență oamenii, creând o cultură care facilitează schimbarea sustenabilă, având drept rezultat funcționarea eficace a companiei, dar și un nivel de inovație și performanță de excepție.

Așadar, conducerea bazată pe valori morale este o filosofie de conducere care aduce valoare companiei, consumatorilor, furnizorilor și acționarilor, fără centrarea pe beneficiile speciale ale liderilor sau acționarilor, ci exclusiv pe onorarea valorilor companiei.

Acest tip de leadership înseamnă generarea valorii doar ca parte a îndeplinirii misiunii companiei și pentru a contribui la ”mai-binele” comunității, onorând umanitatea.

Numai atunci când adoptă conducerea ghidată de valori liderii se împlinesc personal și dau actului de conducere o semnificație durabilă. 

Prin urmărirea dezinteresată a obiectivelor importante, liderii devin o sursă constantă de inspirație și au un impact de durată asupra echipelor prin modelul valoros pe care îl dau. Oricât ar părea de înalt acest ideal, vorbim, de fapt, despre elementele fundamentale ale unei filozofii de viață de succes.

O altfel de abordare a deciziilor

Să luăm drept exemplu valoarea integrității. Când liderii apreciază integritatea, în companie se propagă credința că a fi autentic și onest este important în relațiile sociale și profesionale cu ceilalți. Această credință îi face pe oameni să caute modalități de a-și demonstra integritatea prin cuvinte și acțiuni. Astfel, această valoare le ghidează alegerile prin repere care țin de corectitudine, adevăr, respectarea cuvântului dat și a angajamentelor luate.

Alegerile ghidate de integritate se transferă în comportamente observabile și măsurabile care construiesc încrederea între colegi, dar și între angajați și clienți, furnizori și alți parteneri. 

Suma comportamentelor individuale rezultă în comportamentul colectiv aliniat cu această valoare, care determină o performanță sporită și, în același timp, construiește o cultură a încrederii, un mediu de operare fără erori, empatic, orientat spre creativitate, inovație și implicare.

În concluzie

Contrar gândirii comune, cultura organizațională și nu strategia este factorul care produce rezultate sustenabile în afaceri. Liderii ghidați de valori creează o cultură a companiei bazată pe comportamente sustenabile care dau rezultate pozitive și conduc la succes prin:

 • Responsabilitate și excelență, combinație din care rezultă performanță
 • Angajați energizați și motivați de misiunea companiei, elemente din care rezultă implicarea
 • Creșterea eficacității operaționale, care conduce la productivitate
 • Îmbunătățirea eficienței organizaționale, materializată în controlul costurilor
 • Inovație și creativitate, care conduc la progres și responsabilitate față de viitor
 • Implicare în comunitate, având ca rezultat creșterea sustenabilă

Liderii și companiile pe care le conduc pot să-și îndeplinească misiunea și pot obține rezultate de excepție prin adresarea valorilor personale și a celor comune întregii echipe. 

Conducerea bazată pe valori este soluția corect deoarece valorile determină deciziile, deciziile determină comportamentele, iar acestea determină performanța care aduce împlinire tuturor oamenilor.

Listă de valori morale

 1. Libertate.
 2. Bunătate.
 3. Onestitate.
 4. Compasiune.
 5. Echitate.
 6. Înţelegere.
 7. Disciplină.
 8. Răbdare.
 9. Prudenţă.
 10. Recunoștință.
 11. Abnegaţie.
 12. Respect.
 13. Responsabilitate.
 14. Loialitate.
 15. Armonie.
 16. Toleranță.
 17. Altruism.
 18. Încredere.
 19. Curaj.
 20. Colaborare.
 21. Modestie.
 22. Perseverenţă.
 23. Solidaritate.
 24. Voință.
 25. Auto-control.
 26. Auto-depășire.
 27. Strădanie.
 28. Mărinimie.
 29. Obiectivitate.
 30. Punctualitate.
 31. Învățare.
 32. Fidelitate.
 33. Generozitate.
 34. Onoare.
 35. Onestitate.
 36. Integritate.
 37. Discernământ.
 38. Empatie.
 39. Curtoazie.
 40. Smerenie.

Nu uita să distribui articolul!

Articole Similare: