Top 10 greșeli ale managerilor echipelor hibride

Lectură: 4 minute
Greșeli ale managerilor echipelor hibride

În mediul de lucru actual, managerii trebuie să învețe un nou nivel de agilitate, deoarece toate drumurile duc către modele de lucru hibride. Nu este vorba doar despre stăpânirea abilităților de management al muncii la distanță, ci și despre găsirea timpului pentru a echilibra toate formele de muncă hibridă.

Iată câteva dintre cele mai mari greșeli pe care managerii le fac într-un sistem de lucru hibrid:

1. Nedefinirea clară a așteptărilor

Colegii care lucrează în sistem hibrid sunt mai responsabili de termenele și procesele de lucru ca oricând. De aceea obiectivele neclare și așteptările prost comunicate îi pot lăsa pe angajați să simtă că le-ai tras covorul de sub picioare.

Explică-le obiectivele pe termen scurt, mediu și lung. Setează sarcini săptămânale, dar asigură-te că angajații pot vedea cum contribuie la obiectivul final. Elimină sursele de greșeli. Fii clar în legătură cu termenele limită și livrabilele cerute și asigură-te în același timp că obiectivele rămân realizabile.

2. Monitorizarea slabă a progresului

Lucrul în sistem hibrid înseamnă pentru mulți manageri o abordate out if sight, out of mind la care aderă neinspirat.

A avea lucrători independenți poate fi un mare atu, dar nu înseamnă că aceștia trebuie să piardă legătura cu managerii lor.

Orice absență prelungită a unui manager din mijlocul oamenilor va putea duce inevitabil la scăderea moralului și a productivității echipei.

3. Micromanagementul

Acesta era deja o problemă înainte de pandemie, care nu s-a remediat în perioada cât s-a lucrat complet la distanță – micromanagerii au devenit mai creativi. Privirea peste umăr s-a transformat în urmărirea fiecărei mișcări pe Slack sau Hangouts.

Poate părea contraintuitiv, dar cel mai bun mod de a-ți gestiona angajații care lucrează în sistem hibrid este să le dai libertatea de acțiune.

Reorientarea după o singură distragere poate dura până la 23 de minute. Întâlnirile non-stop scad productivitatea. Acea „întâlnire care ar fi putut fi un e-mail” te costă timp, bani și ceva greșeli.

4. Excesul de email-uri

Există însă și manageri care abuzează de acest mijloc de comunicare la distanță. Aceștia presupun că simpla trimitere de e-mailuri către colegii lor este cel mai bun mod de comunicare, în special pentru cei care se află în țări diferite.

Deși nu există probleme cu trimiterea de e-mailuri, este de remarcat faptul că atunci când manageri se bazează dezechilibrat de mult pe acestea se produce o comunicare ineficientă.

5. Lipsa de conectare cu colegii lor la nivel personal

Managerilor care sunt interesați doar să le comunice termenele limită colegilor, fără să-și acorde timp pentru a afla mai multe despre fiecare membru al echipei și despre viața lor în afara biroului le va fi greu să ridice moralul și să crească nivelul de satisfacție al angajaților.

Conectarea personală, chiar informală, cu accent pe deschidere, empatie și chiar vulnerabilitate, va aduce autenticitate dialogului dintre manager și membrii echipei, umanizându-l. Este și o ocazie de a discuta asumat și constructiv despre greșeli.

6. Ignorarea echilibrului dintre viața profesională și cea privată

Poate fi dificil să „închei” ziua de lucru când biroul tău este și bucătăria ta. Angajații din sistemul hibrid spun că lucrează mai multe ore de la distanță decât de la birou. Cu toate acestea, puțini manageri sunt îngrijorați de epuizarea angajaților.

Măsurarea timpului care nu se reflectă asupra calității muncii nu îmbunătățește rezultatul final. În orice caz, poate afecta satisfacția angajaților și le poate provoca resentimente. Regula de aur este să nu trimită nimeni mesaje în afara programului de lucru.

7. Omiterea perspectivei venite din imaginea generală

Când ești într-un birou cu 10% din echipa ta, cum le recunoști meritele celorlalți 90%? Cum te asiguri că munca grea a tuturor este vizibilă? Un manager bun trebuie să răspundă echilibrat nevoilor angajaților, indiferent de locația lor.

Angajații spun că se simt mai incluși atunci când sunt la birou . Există metode simple care fac ca angajații să se simtă văzuți și auziți, de exemplu o sesiune săptămânală de felicitări ajută la implicarea tuturor.

Identificarea continuă a oportunităților de coaching poate fi apoi subliniată importanța în întâlnirile 1-la-1. Echipa poate reuși doar dacă oamenii văd că se investește în ei.

8. Ne-eliminarea presupunerilor

Una dintre cele mai mari greșeli pe care o poate face un manager este să presupună că toată lumea trăiește aceeași experiență. Luarea deciziilor de sus în jos poate duce adesea la ignorarea oamenilor.

Un manager care este la birou trebuie să țină minte că cei care lucrează de acasă pot împărți ”biroul” cu copiii care învață virtual sau cu un partener al cărui birou este chiar în spatele lor.

De aceea managerii trebuie să ia în considerare faptul că fiecare membru al echipei are  o situație specifică diferită, iar implicare în procesele de lucru trebuie făcută având în vedere aceste aspecte.

9. Pregătirea neadecvată

Au angajații toate instrumentele de care e nevoie pentru a-și face treaba eficient? Nu este vorba doar despre instrumente ci și de felul în care are loc comunicarea. Planificarea întâlnirilor trebuie făcută în funcție de nevoile celor care lucrează de la birou, dar și ale celor care lucrează de la distanță.

Construirea unei liste de protocoale pentru întâlnirile hibride pe care echipa trebuie să le urmeze este utilă. Acestea pot include sisteme de ridicare a mâinii, astfel încât oamenii să poată contribui la deciziile din video conferințe sau utilizarea unui whiteboard pe ecran și a unui sistem de apelare.

10. Ignorarea importanței dezvoltării carierei

Angajații în sistem hibrid au același obiectiv final ca orice alt angajat: să-și mărească șansele de reușită în carieră și câștigurile.

Cu toate acestea, mulți manageri uită să le abordeze în mod activ dezvoltarea personală și a carierei, lăsându-i pe aceștia să se simtă bat pasul pe loc și că nu sunt sprijiniți.

Oferirea în mod activ a unor oportunități diverse de formare, fie că sunt sesiuni de coaching sau recomandări de cursuri online, vor ajuta pe angajații care lucrează în sistem hibrid să-și perfecționeze abilitățile.

Categorie: Management Echipe Hibride

Nu uita să distribui articolul!

Articole Similare: