De ce oamenii asertivi au mai mult succes?

Lectură: 3 minute
De ce oamenii asertivi au mai mult succes?

Deoarece nu au nicio problemă să ceară ce vor sau să spună „nu” cererilor altora care nu sunt în interesul lor. Se simt în siguranță în acțiunile lor și sunt dispuși să accepte riscul confruntării. Au curajul convingerilor și principiilor care le ghidează viața.

1. Ce fac diferit oamenii asertivi?

Antreprenorii de succes sunt, de asemenea, în cea mai mare proporție asertivi. De la Elon Musk si Jeff Bezos la Richard Bronson si Jack Ma toate acest tipologii diferite de antreprenori au un element comun al succesului care îi unește: asertivitatea.

Care sunt comportamentele care fac ca oamenii asertivi să aibă mai mult succes? Am descris aici trei comportamente consecvente și conștiente ale acestora care le susțin asertivitatea.

a. Își exprimă clar principiile și valorile

Asertivitatea este capacitatea emoțională de a-ți afirma drepturile, de a te exprima și de a-ți susține punctele de vedere și ceea ce crezi, menținând discuția la nivelul faptelor și argumentelor.

Prin urmare asertivitatea înseamnă să poți spune cine ești, ce simți și gândești respectând tot timpul interlocutorul. Implică deschidere, onestitate și fermitate. Este o abordare activă a problemelor vieții în loc de o abordare pasivă sortită eșecului.

Asertivitatea înseamnă să acționezi aliniat cu principii morale de viață într-o varietate de relații profesionale și personale. Este capacitatea de a funcționa ca lider, manager și antreprenor comunicându-ți clar valorile cardinale.

Caracteristicile echipelor agile

b. Stabilesc clar limitele de la început

Asertivitatea înseamnă să stabilești limite în utilizarea timpului și a energiei. Înseamnă să ai puterea interioară de a rezista la critici, reprimare sau furie. Este exprimarea sentimentelor sincere într-o manieră confortabilă.

Asertivitatea este capacitatea de a-ți cere drepturile personale, de a-ți putea exprima opiniile și de a avea curajul de a provoca schimbarea. Înseamnă capacitatea de a nu fi de acord, de a arăta afecțiune, de a-ți admite temerile și de a fi spontan – totul cu încredere în sine.

Oamenii asertivi joacă rareori rolul de victimă. Comportamentul asertiv este o atitudine pozitivă și o autoafirmare pe baza valorilor, care pune preț pe celelalte persoane din viața ta. Te ajută să ai o viață mai fericită și mai împlinită.

c. Se eliberează de anxietate

Cel mai important aspect pe care îl poți observa imediat la liderii conștienți este eliberarea de anxietate. Același lucru te va ajuta și pe tine. Deoarece mereu ai de-a face cu stres la locul de muncă sau în conducerea companiei tale, orice lucru care reduce tensiunea și anxietatea este benefic.

A te îngrijora prea mult pentru ceea ce vei spune și vei face te va face să fii anxios. Învățarea principiilor de comunicare asertivă va reduce această anxietate. Cursurile de leadership și o preocupare constantă pentru dezvoltare personală va contribui major la acest rezultat pozitiv.

Un alt beneficiu important al acestor preocupări este libertatea emoțională. Când ne simțim îngrădiți în libertatea noastră de a răspunde altora, ne limităm libertatea personală. Oamenii care ”merg ca pe ace” în relația cu alții nu sunt spontani. Nimeni nu trebuie să fie supus dominației, capriciului sau agresiunii altora. Dacă nu poți fi asertiv, nu ești liber.

Comunicare asertiva in business
Comunicare asertiva in business

2. Cum poți deveni tu mai asertiv? 

A deveni asertiv nu este ușor. Dacă ai o personalitate pasivă și dorești să fii mai asertiv, poți face acest lucru. Mulți au reușit. În mod sigur poți și tu. Cu toate acestea, va fi nevoie de efort și de o dorință susținută de schimbare.

Dacă ai probleme în a comunica sau nu te simți suficient de încrezător pentru a fi deschis și sincer cu ceilalți, s-ar putea să ai nevoie de pregătire. Cu puțin timp și banii pentru două ieșiri în oraș, cel mai simplu mod este să te înscrii la cursul Valoria de Comunicare Asertivă.

3. Ce recomandări avem înainte să începi cursul?

a. Pentru început, trebuie să ai o dorință sinceră de a-ți schimba comportamentul.

b. Pentru a aduce o schimbare în reacția ta față de oameni, trebuie să fii dispus să-ți asumi riscul emoțional.

c. Fii pregătit să-i surprinzi pe cei care te cunosc, deoarece nu se vor aștepta să le răspunzi mai asertiv.

d. Începe treptat. Asumă-ți mici riscuri la început. Îți vor permite să-ți dezvolți încrederea în capacitatea ta de a face față provocării.

e. Fii îngăduitor cu tine însuți, acceptă faptul că nu există un răspuns perfect la fiecare situație.

f. Fii corect și onest. Prețuiește-te.

g. Nu fi supărat dacă nu te place toată lumea. Ție îți plac toți?

Dacă vrei să te schimbi, învățarea de noi abilități de comunicare va necesita efort și exersare în practică. Cu toate acestea, un beneficiu major va fi o comunicare mai directă și mai deschisă cu ceilalți, care să te conducă la succes.

Categorie: Comunicare Asertivă

Nu uita să distribui articolul!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Articole Similare: