Beneficiile conducerii agile

Lectură: 3 minute
Beneficiile conducerii agile

Este pentru mediul de afaceri perioada actuală o perioadă de pierderi sau de acumulări? Care sunt beneficiile conducerii agile atunci când este adoptată de întreaga organizație?

 • Un fiscalist ar spune: ”depinde de măsurile de susținere decise de guvern”.
 • Un macro-economist ar spune: ”depinde de abordarea deficitelor și de investiții”.
 • Un antreprenor ar spune: ”depinde de capacitatea de a lansa produse sau servicii noi și/sau de a intra pe noi piețe”.

Fiecare separat și toți împreună au dreptate, iar liantul acestor răspunsuri este Agile Leadership-ul. Viteza și volumul schimbării necesită o agilitate fără precedent în gândire și acțiune.

Companiile au nevoie acum de un mix de calm strategic pentru a se concentra pe termen lung și energie tactică pentru a confrunta realitatea și a acționa. Numai în felul acesta se vor bucura de beneficiile conducerii agile.

Provocarea conducerii agile

Prin adaptarea la schimbarea priorităților, liderii agili se concentrează pe cele 20% dintre provocări, care oferă 80% din rezultate, iar acesta este unul dintre beneficiile conducerii agile.

Sunt curajoși în fața incertitudinii și le transferă responsabilități celorlalți, construind o cultură a învățării în care greșelile sunt acceptate drept punți către succes.

Companiile agile depind de liderii fiecărui nivel – chiar și de cei către care nimeni nu raportează dar care au nevoie de mentalitatea și abilitățile de lider pentru rolul lor.

Într-un sondaj Valoria, liderii identifică atributele agile ale inițiativei și abilitățile de comunicare ca factori de diferențiere cheie pe care îi caută atunci când iau în considerare dezvoltarea companiei într-un mediu dinamic.

Pentru aplicarea rapidă în orice situație operațională a modelului de conducere agilă contează înțelegerea situației, împărtășirea punctului de vedere de către decident și delegarea.

Cu alte cuvinte contează gândirea strategică, coordonarea tactică și operaționalizarea pragmatică sunt principalele beneficii ale conducerii agile.

Beneficiile conducerii agile

Agilitate prin flexarea stilului de conducere

Pentru situația de recalibrare în care se găsesc cele mai multe dintre companii se impune crearea unor roluri excepționale.

Decât să se mobilizeze toate activele unei companii pentru a se ocupa de un singur subiect se impune distribuția rolurilor după cum urmează:

 1. Liderul consacrat dă autonomie către o echipă/persoană selectată – Nivel strategic
 2. Aceasta trasează direcția strategică pentru un facilitator care – Nivel tactic
 3. Interpretează alături de alți colegi operaționalizarea soluțiilor – Nivel operațional

Prin diferență, agilitatea este o filozofie practică care determină forma structurii de conducere aplicată pentru a face față oricărei situații operaționale.

Aceasta înseamnă că forma rămâne întotdeauna aceeași, dar oameni diferiți pot intra și ieși pe fiecare dintre niveluri și pur și simplu pot prelua titlul relevant pentru acel rol.

Este important de reținut că titlurile nu exprimă vechimea sau rangul, ci descriu funcțiile îndeplinite de anumite persoane sau, uneori, de un grup condus de o anumită persoană de pe oricare dintre cele 3 niveluri.

Există un nivel ridicat de subsidiaritate, ceea ce înseamnă că deciziile luate la cel mai scăzut nivel trebuie să fie aliniate cu fiecare nivel.

De exemplu, un coordonator din nivelul operațional însărcinat cu un scop definit ar putea fi nevoit să ia decizii rapide pentru a-l atinge, dacă situația de pe teren se schimbă brusc.

El poate apela la sprijinul suplimentar de la nivel tactic, dacă este necesar. De asemenea coordonatorul la nivel tactic, cu o supraveghere mai largă, poate muta resurse între cei din operațional fără permisiunea strategicului pentru a ajuta la atingerea obiectivului tactic mai larg.

Pe fiecare nivel se poate flexa stilul de leadership, după cum este necesar. Acolo unde orice situație este mai degrabă dinamică decât previzibilă, stilul de leadership ar trebui să se potrivească cu situația specifică.

Adică să se concentreze pe agilitatea liderului de a-și adapta stilul în funcție de: (1) nevoile echipei și (2) cerințele situației.

În concluzie

Răspunsul succint la întrebarea de la început este următorul: această perioadă poate fi o binecuvântare pentru cei care sunt agili în conducerea business-ului.

Este o perioadă bună pentru echipele care își diversifică opțiunile de răspuns la situațiile impredictibile, își instruiesc oamenii. Însă liderii care aleg să rămână blocați într-o mentalitate rigidă vor avea un an care le îi va provoca pe toate planurile.

Beneficiile conducerii agile sunt:

 • Mai multă inițiativă și capacitate de răspuns la toate nivelurile.
 • Mai multă energie pentru cele mai importante activități.
 • Mai bună comunicare între și în cadrul echipelor.
 • Mai puține conflicte. Mai multă încredere.
 • Angajați mai motivați și mai implicați.

Categorie: Agile Leadership

Nu uita să distribui articolul!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Articole Similare: