Training: Automatizarea proceselor de business cu Visual Basic for Applications (VBA) în Excel

Susținut de:
Automatizarea proceselor de business cu Visual Basic for Applications (VBA) în Excel

Există situaţii în care nivelul de complexitate a prelucrărilor depăşeşte posibilităţile standard ale Excel-ului şi este necesar să căutăm alternative. Aici intervine VBA, adică Visual Basic for Applications, care este un limbaj de programare dezvoltat de Microsoft, integrat în suita de aplicaţii Microsoft Office. VBA este un instrument foarte util pentru a dezvolta programe care controlează acţiunile derulate în Excel. Aceste programe se numesc proceduri VBA sau macro-uri. Unul dintre scenariile clasice de utilizare VBA este pentru a automatiza acţiuni complexe în Excel.

Din temele prezentate:

  • Ce este VBA şi de ce îl folosim. Noţiuni de baza în utilizarea VBA în Excel. Modelul obiectual Excel. Conceptul de obiect şi colecţie de obiecte.
  • Înregistrarea şi rularea primului macro. Editorul Visual Basic (VBE).
  • Noţiuni de programare în VBA. Variabile şi constante, tipuri de date. Utilizarea array-urilor de date.
  • Definirea şi rularea funcţiilor definite de utilizator (UDF) cu unul sau mai multe argumente în VBA.
  • Gestionarea şi tratarea erorilor în VBA. Tipuri de erori şi metode de prevenire a acestora. Utilizarea punctelor de întrerupere a executari şi executarea pas cu pas şi monitorizarea valorilor variabilelor. Utilizarea Debugger-ului şi tehnici de debugging.
  • Interacţiunea cu utilizatorul prin UserForms. Utilizarea casetelor de dialog: funcţia MsgBox, funcţia InputBox. Proiectarea şi design-ul UserForms. Utilizarea evenimentelor şi a metodelor.
  • Folosirea de casete de text, butoane de comandă, casete combinate şi alte controale.

Trainer: ALEXANDRA CERNIAN, Lector la Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea Politehnică București

Vrei să afli mai multe detalii?