Productivitatea are 4 roți: auto-motivare, focus, determinare și obiective clare

Lectură: 5 minute
Productivitatea are 4 roți: auto-motivare, focus, determinare și obiective clare

Interviu despre productivitate acordat de Elena Badea, Managing Director, Valoria

1. Ce înseamnă pentru tine să fii productivă?

EB. Ca profesie sunt inginer și îmi place să fac totul cât mai simplu posibil. De aceea, acum multi ani mi-am facut un sistem pe care îl folosesc și azi. Lucrez pe bază de TO DO list. Am o agendă în care în fiecare dimineață trec la o filă nouă pentru ziua care abia incepe. Ma uit la lista din ziua trecut si transcriu tot ce a mai ramas de rezolvat. Adaug lucrurile noi si diferite pe care le am de facut in acea zi. Apoi fac un mic triunghi in dreptul celor prioritare si o steluta in dreptul celor importante pe care le voi aborda in pasul doi. Pe lista raman si lucruri de facut care nu primesc nici un semn in dreptul lor. Acelea sunt cele pe care le am in vedere pentru un termen de realizare mai lung. Cu acest sistem, la finalul zilei totul este clar. O zi productiva este cea in care am rezolvat toate cele sarcinile prioritare si 80% dintre cele importante.

2. Cum arată o zi productivă pentru tine?

EB. O zi productiva incepe cu primul gand din fiecare dimineata: totul depinde de tine! Am mulți ani de experienta in business si am inteles inca de la inceput ca sunt multe alegeri care depind de noi si care ne fac productivi. De exemplu alegerea de a nu ramane cantonati in convingeri limitatoare. Alegerea de a fi disciplinati in invatare. Alegerea de a modela comportamente de la oamenii de succes din jurul nostru. Dincolo de rezultate, o zi productiva este cea in care alocat 8 ore pentru munca, 7 ore pentru somn, 2 ore pentru auto-dezvoltare si 7 ore familiei, prietenilor, plimbarilor, relaxarii.

3. Care sunt obiceiurile zilnice pe care le practici?

EB. Nu am decat un singur obicei si de acesta ma tin cu strictete de multi ani de zile. In fiecare zi aloc doua ore pentru a citi, invata, asculta seminarii sau conferinte internationale, pentru a studia ceva nou. In felul acesta am reusit sa acumulez un volum mare de cunostinte din domeniile care ma pasioneaza: neurostiinte, programare neuro-lingvistica si stiintele comunicarii.

4. Se spune că ceea ce este planificat, este realizat. Cum ți-ai planificat activitatea pentru anul ce urmează?

EB. Eu spun un pic diferit: ceea ce este planificat, este pe jumatate realizat. Am un plan detaliat pentru urmatoarele 6 luni si repere importante pentru urmatorii 3 ani. Mai am cateva obiective pe termen ceva mai lung, insa nu pot sa spun ca am totul panificat pentru un an de zile de acum inainte. Imi place sa las loc si pentru spontaneitate, dar si pentru acomodarea unor oportunitati pe care inca nu le cunosc si care s-ar putea ivi in lunile urmatoare. De la profesorul meu de NLP, Daniel Bichis, am invatat ca este important sa lucrez cu intentia si sa fiu atenta la zona de co-creare si de potential.

5. Între multi-tasking și focus pe o activitate, ce stil ți se potrivește mai mult?

EB. Pe mine ma caracterizeaza un grad foarte mare de versatilitate. Am avut perioade foarte lungi in care, deoarece lucram in corporatii multinationale, ma bazam pe multitasking. Coordonam si 15 proiecte mari in acelasi timp, plus altele mai micute. Dar asta de la 9 am la 6 pm. Dupa aceea, ramaneam la birou si ma ocupam inca 2-3 ore de tot ceea ce presupunea focus pe o activitate (dezvoltare de concept, revizuirea unor materiale, etc). Am o mare capacitate de a imi concentra atentia si de a lucra eficient. Pot face asta oricand, dar mai ales seara, deoarece asa este bioritmul meu. Nu am fost asa intotdeauna, dar mi-am antrenat atentia incepand inca din facultate si asta m-a ajuta foarte mult, inclusiv pe parte de productivitate.

6. Cât de mult înseamnă planificarea într-un obiectiv de-al tău?

EB. Planificarea este 60-70%, dar ce stiu eu sa fac diferit este ca atunci cand planificarea este gata in proportie de 50% sa trec la actiune. Imi place sa testez, sa iau feedback relevant si sa fac ajustari. Poate ca are de-a face cu profesia mea din marketing, dar imi place sa merg cu mai multe etape in paralel. Asa cum spuneam, ma ajuta experienta si capacitatea mea de a face rapid modificari in planul initial si sa includ toate informatiile relevante venite in etapele ulterioare. Spun despre mine ca functionez ca sistem deschis si tot asa procedez si cu planificarea si atingerea obiectivelor personale si profesionale.

7. Ce instrumente de productivitate folosești (app-uri, tool-uri etc)?

EB. Singurul instrument pe care il folosesc este calendarul din telefonul mobil. Am grija ca in urmatoarele doua minute dupa ce am programat/modificat o intalnire, conferinta, training sau seminar sa imi trec informatiile in calendar. In rest am alte instrumente, sa le spunem interioare, pe care le folosesc sistematic. Se numesc auto-motivare, focus si determinare. Am invatat cateva lucruri despre felul in care functioneaza mintea noastra, ca sa stiu ca nici un tool nu poate inlocui aceste elemente esentiale pentru productivitatea personala.

8. Ce părere ai despre impactul tehnologiei asupra productivității: angajații pot fi mai productivi și mai puțin productivi în același timp?

EB. Cred ca tehnologia poate avea un impact pozitiv pentru productivitate. Este foarte eficient sa lucrezi in tooluri si medii virtuale colaborative si sa faci cu ele, in mod eficient, sedinte, consultari, modificari in documente, etc. Mi s-a parut foarte fain cand o colega a intrat cu mine pe Skype din UK, mi-a dat acces la PowerPointul ei si i-am facut cateva modificari, eu fiind la biroul din Bucuresti. Dincolo de aceste aspecte, tehnologia nu poate compensa (inca) resurse interioare esentiale pentru productivitate cum sunt: capacitatea de concentrare, capacitatea de a ramane flexibil in gandire in fata unor evolutii care sunt diferite de ceea ce ai avut in vedere la planificare, etc.

9. Cum gestionezi verificarea numărului mare de emailuri pe care le primești?

EB. Pana acum cateva luni aveam de citit cam 150 de emailuri pe zi. Acum e mult mai simplu. De cand am trecut in antreprenoriat numarul de emailuri pe care le primesc intr-o zi este mult mai mic. Dar cand eram in corporatie mi-am facut un sistem de lucru cu emailurile care ma ajuta foarte mult. Foloseam tehnici de citire rapida combinate cu un sistem de foldere. Toate emailurile la care trebuia sa lucrez ramaneau in inbox, restul plecau in folderele relevante imediat dupa citirea rapida. (La spam dadeam delete imediat, daca trecea de filtre.) Indicatorul de performanta era ca la finalul zilei sa nu am nici un email necitit, iar cele din inbox ramase nelucrate (in functie si de termenele limita pe care le aveau) sa nu depaseasca un ecran.

10. Care este cel mai bun sfat pe care îl poți da pentru creșterea productivității?

EB. Eu spun asa: nu te lua dupa sfaturi. Ele nu sunt decat o repetare a experientei altora. Asculta-le insa cu atentie și invata sa ai în plan pentru tine, pentru viata ta și pentru fiecare situatie pentru care poti sa te pregatesti dinainte. Timpul pe care il avem pe aceasta planeta este singura resursa cu adevarat a noastra. De aceea, ori alegem noi ce sa facem cu el si cu abilitatile noastre, ori aleg altii pentru noi, iar asta nu este nici pe departe ceea mai buna optiune.

Productivitatea este cea care ne permite sa tinem in echilibru timpul pentru noi si timpul pentru ceilalti, dar numai daca alegem asta. Daca vreti productivitatea este masina care ne duce de la un obiectiv la altul pe drumul vietii. Iar masina asta are 4 roti: auto-motivare, focus, determinare si obiective clare.

Nu uita să distribui articolul!

Articole Similare: