Prezentări pe tocuri cui

Lectură: 3 minute
Prezentări pe tocuri cui

Motto: Simplitatea este cheia eleganței adevărate.

Coco Chanel

Atunci când faci o prezentare, mai mult ca sigur îți dorești ca ea să rămână în mintea celor prezenți.

Ce îi trebuie unei prezentări ca să fie memorabilă?

Cam ce îi trebuie și unei prezențe feminine ca să întoarcă priviri: eleganță și stil. Așa cum o femeie nu poate da greș cu o rochie neagră și niște accesorii inteligent alese, și pentru o prezentare există câteva elemente “little black dress” care îi garantează rafinamentul în orice situație.

1. Alege un fundal simplu

Fără un pattern pe fundal sau alte accesorii colorate. Vei avea mai multă libertate să jonglezi cu elementele vizuale. Conținutul este cel îți va aduce valoarea prezentării, așa că e indicat să te concentrezi pe mesajul transmis de slide-uri.

Fie că alegi un fundal deschis la culoare (alb, gri deschis etc.) sau unul închis la culoare (gri închis, bleumarin , negru, etc.), cel mai important este să te asiguri că ai un contrast bun între fundal și conținut. Ce este în tendințe la capitolul fundal?

Negrul este noul alb. Este foarte populară abordarea fundal negru – text alb, pe care specialiștii o consideră mai puțin obositoare pentru ochi.

2. Folosește imagini sugestive

Clipart-urile, extrem de îndrăgite la începuturile Power Point-ului, sunt considerate depășite. Îți recomand să le eviți și să te orientezi spre imagini de calitate, relevante pentru mesajul pe care vrei să îl transmiți.

Impactul elementelor vizuale va fi memorabil dacă alegi imaginile potrivite, căci creierul uman procesează imaginile cam de 60 de ori mai rapid decât cuvintele și reține informația în proporție de 70-80% în mod vizual.

3. Spune în puține cuvinte

În secolul vitezei, a fi concis este un atu. Asigură-te că ai o singură idee pe slide, și aceea exprimată în cuvinte puține. Câte? Maximum 20 ar fi indicat. Media numărului de cuvinte per slide a scăzut la 27 în 2021, față de 41 în 2012.

Cele mai apreciate prezentări sunt cele care au un singur cuvânt cheie pe fiecare slide și care spun povestea prin imagini. Desigur acest stil de prezentare are nevoie de un excelent prezentator pentru a ajunge la audiență, dar tocmai de aceea sunt foarte apreciate.

4. Gândește mare

Și la propriu și la figurat. Dimensiunea imaginilor a crescut cu 16% față de anul trecut și dimensiunea fontului a crescut cu aproape 60% față de acum 5 ani.

Care este explicația? Imaginile ne afectează atât la nivel cognitiv, cât mai ales emoțional, și sunt procesate în memoria pe termen lung (spre deosebire de cuvinte, care sunt procesate de memoria pe termen scurt).

5. Folosește animații

O animație prost folosită poate să dăuneze prezentării tale. Dacă vrei ca prezentarea ta să fie una memorabilă, folosește animații discrete, dar sofisticate. Creează scenarii de derulare a slide-urilor care să te ajute să controlezi modul în care publicul primește informația.

O opțiune “little black dress” care te scapă dintr-o situație de criză, în care nu ai timp sau inspirație să dezvolți ceva complex, dar totuși vrei să introduci treptat conținutul unui slide, este efectul de tip Fade.

6. Lasă spațiu gol

Spațiul gol are semnificație. Nu te încăpățâna să folosești tot spațiul dintr-un slide. La fel cum o bijuterie prețioasă este cel mai bine pusă în valoare de o ținută simplă, și mesajul unui slide va fi mult mai repede perceput de public atunci când îi lași loc să fie vizibil.

Giorgio Armani spunea ca eleganța nu înseamnă să ieși în evidență, ci să intri în amintire. Pentru ca prezentările tale să fie de impact, trebuie să te asiguri că mesajul tău rămâne în amintirea celor din sală. Unul dintre secrete este modul în care construiești conținutul slide-urile și felul în care îmbini elementele de design.

Nu uita să distribui articolul!

Articole Similare: