Interviu acordat de Elena Badea, Managing Partner, Valoria, pentru www.leadersreunited.com despre stilul de motivație personal.
Care au fost factorii determinanți în decizia ta de a porni pe cont propriu, după o carieră de foarte mare succes la o firmă unde, timp de 15 ani, ai condus Departamentul de Marketing?
E.B.: Sunt un om norocos pentru că, așa cum spune proverbul chinezesc – nu am muncit o zi în viața mea. Am fost și sunt foarte pasionată de meseria mea de om de marketing și comunicare. Asta a contat enorm în perioadele grele, în care coordonam și 15-20 de proiecte în același timp, alături de o echipă minunată. Dar cel mai important pentru mine a fost să învăț ceva nou în fiecare zi. Apoi să transfer cât mai mult din cunoștințele și experiența acumulate către colegii mei. Așa mi-am descoperit pasiunea pentru training și public speaking. După ce am făcut asta în paralel cu pozitia de Director de Marketing, mi-am dat seama ca aceasta este etapa urmatoare pentru mine. De ce? Deoarece imi aduce un nou palier de motivatie și dezvoltare și ma implineste.
Care au fost momentele semnificative din viața ta și ce impact au avut în formarea persoanei care ești acum?
E.B.: Evident cel mai recent. Sunt inca trista ca am lasat în urma un drum pe care am avut multe reusite. De asemenea m-am despartit de multi colegi exceptionali cu care am construit o relatie de incredere în multe proiecte dificile, dar frumoase. Trecerea spre antreprenoriat este insa un vis devenit realitate. Mi-am dorit acest pas și l-am construit treptat, treptat în ultimii 3 ani. Este greu sa te desparti de un rol în care te-ai validat și ai avut succes, dar s-a intamplat acum, intr-un context extrem de favorabil ceea ce imi da o mare motivatie. Vreau sa ma reinvetez ca antreprenor folosind în mod inteligent tot ce am invatat în urma anilor petrecuti în firme de top multinationale.
Ce anume te motivează, te pune în mişcare, ce este important pentru tine?
Am o mare dorinta de face ca oamenii din jurul meu sa isi descopere și sa isi accelereze potentialul. Modul în care se transforma mediul de afaceri, impactul disruptiv al tehnologiei și ritmul din ce în ce mai alert al schimbarii aduc provocari mari pentru firme și pentru oameni. De aceea este important sa descoperim în noi acele resurse care ne faciliteaza succesul, echilibrul, implinirea în acest mediu nou și diferit. Potentialul, și de business și de dezvoltare personala, este imens. Traim vremuri extrem de ofertante, iar, ca intotdeauna, singurele limitari sunt cele din noi. Dar eu am invatat de la profesorul meu de NLP, Daniel Bichis, ca putem afla care este diferenta care face diferenta și ma inspira vibratia noua a acestor timpuri și potentialul pe care il vor elibera în oameni.
Ce faci atunci când lucrurile nu merg așa cum ți-ai dorit?
E.B.: Sincer, nu prea am avut situatii de genul acesta. Cumva, chiar daca nu imediat sau foarte repede, mi-am dat seama ca tot ce mi se intampla are legatura cu ceea ce mi-am dorit, sau dimpotriva, cu lipsa unei dorinte clare de alt fel. De exemplu, cand nu am reactia asteptata de la un partener de afaceri la o intanire, primul lucru pe care il fac este sa analizez ce am “adus sau nu am adus” eu în acea intalnire – ce planuri, ce ganduri, ce asteptari, ce comportament, ce decizii, etc. Apoi stabilesc ce am de facut diferit pe mai departe, imi evaluez sansele de reusita, sunt atenta sa procedez asa cum am decis și tot asa pana lucrurile se rezolva. Este o metoda care mi se potriveste foarte bine și care, corelata cu capacitatea mea de a lucra cu mai multe “variante de scenarii” în acelasi timp, ma face sa pot rezolva totul simplu și eficient. Plus ca la mine mai e și experienta care face diferenta, ca sa zic asa.
Ce te face să perseverezi, chiar dacă întâlnești obstacole în calea ta?
E.B.: Nu imi place sa perseverez. Imi place sa fac lucrurile în mod natural și firesc. De aceea la perseverenta lucrez inca și ma uimeste cat de diferita este de motivatie, Asta deoarece sunt de felul meu un izvor nesecat de auto-motivatie. Totusi preseverenta, asa cum mi-o reprezint eu, am avut de putine ori în viata. Ceea ce m-a facut sa intru în modul de functionare bazat pe perseverenta a fost faptul ca aveam de demonstrat CA SE POATE și la mine. Dar genul acesta de functionare nu imi este propriu. De aceea pentru mine perseverenta are o alta conotatie – sa fac cu multa bucurie, în fiecare zi, tot ce am de facut, iar la finalul zilei sa fiu implinita de rezultate, de oamenii cu care am interactionat, de viata mea.
Care crezi că este misiunea ta – față de tine, familie, organizația pe care o conduci, societate?
E.B.: Cred ca misiunea mea este sa imi traiesc viata cu bucurie și sa sa impartasesc asta cu cei din jur. Am fost mereu optimista, pozitiva, plina de o energie faina. Oamenii care ma cunosc mereu au spus asta despre mine. în afara de asta vreau sa fiu un public speaker, un coach și un mentor apreciat pentru modul în care aduce cunostinte, inspiratie și ii ajuta pe cei care isi doresc sa se descopere și sa isi atinga potentialul.
Ce mesaj ai pentru cititorii noștri care își doresc să se formeze sau să se perfecționeze ca lideri?
E.B.: Nu te lua dupa sfaturi. Ele nu sunt decat o repetare a experientei altora. Asculta-le insa cu atentie și invata sa ai în plan pentru tine, pentru viata ta și pentru fiecare situatie pentru care poti sa te pregatesti dinainte. Asculta ca sa intelegi, intelege ca sa decizi, decide cu incredere în intentia pozitiva din tine și actioneaza în directia indicata de ea. Un om valoros nu este acela care vede clar doar ceea ce este, ci acela care vede ceea ce este dar și ceea ce poate fi.