Cum poți să te motivezi în 5 pași?

Lectură: 2 minute
Care sunt cei 7 pași ca să conduci ședinței eficiente?

Atingerea obiectivelor nu este doar o chestiune de „disciplină”. Este mai mult decât atât. Este o chestiune de a te motiva și de a te concentra asupra obiectivului tău.

Disciplina este întruchiparea motivației. Operaționalizarea acesteia. De aceea, la Valoria am întrebat 50 de Directori Executivi „cum vă motivați ca să aveți succes?”. Top 5 răspunsuri arată după cum urmează:

1. Etapizează obiectivele

Astfel reduci decalajul dintre locul unde ești și locul unde vrei să fii. Această abordare funcționează excelent atât pentru schimbarea organizațională, cât și pentru schimbarea personală. Ia o bucată de hârtie. Scrie obiectivul într-un cerc și apoi trei repere în jurul lui ca razele solare, într-o frază scurtă fiecare. Așază-l într-un loc vizibil pentru a-l vedea în fiecare zi. Acestea vor descrie un plan simplu despre cum intenționezi să îndeplinești fazat acest obiectiv într-un mod foarte concret și practic.

2. Gestionează așteptările

Așteptă și chiar planifică-ți adversitatea, amânarea și frustrarea. Cu toții tindem să fim mult prea optimiști atunci când vine vorba de planificare. Acest lucru se datorează faptului că, în general, oamenii par să-și supraestimeze propria eficiență, precum și cât de mult control au asupra propriului mediu. Fii realist. Scopul este înalt, dar așteaptă-te ca genunchii și mușchii să te doară la urcare.

3. Acordă-ți recompense

Acordă-ți recompense unice și semnificative pentru a te supraîncărca cu și a-ți spori motivația. Trăim într-o lume a motivației extrinseci și, de mici, suntem obișnuiți să fim recompensați pentru comportamentele dorite. Deoarece mintea noastră este condiționată în acest fel, creează-ți un sistem de recompense pentru atingerea unor repere sau obiective intermediare. Fiind cei care ne fixăm propriile repere și recompense, ne oferim, de asemenea, un sentiment de control și împuternicire, care ne alimentează motivația.

4. Creează alternative

Alegerile oferă un sentiment de autonomie, care este esențial pentru a-ți spori motivația. Acest lucru funcționează mai ales atunci când dorești să îi motivezi pe ceilalți (echipa, un anume angajat). Alegerea crește implicarea și probabilitatea de a urma o recomandare, un îndemn, o chemare. Oamenii urăsc să li se spună ce să facă, așadar, dacă dai mai multe opțiuni și aleg una, sentimentul de autonomie îi va motiva și îi va implica să fie mai dedicați atingerii obiectivelor și dornici să te urmeze.

5. Recadrează

Răspunsul tău la provocări este modelat de modul în care le vezi și le gândești. Iei decizii și alegi strategii pe baza modului în care îți încadrezi problema în mintea ta. Recadrarea este, practic, prezentarea informațiilor în așa fel încât să te împingă înainte, mai degrabă decât să te împovăreze. Dacă îți este frică să intri pe o noua piață, începe să o reformulezi ca „exercițiu de wellness organizațional” sau ca „ocazie să-ți faci noi prieteni”. Dacă ești supărat/ă ca ai fost disponibilizat, începe să te referi la acest moment ca fiind „ziua în care ușile s-au deschis în celălalt sens pentru mine”. Totul este o chestiune de perspectivă și totul poate fi reîncadrat.

Tu cum îți găsești motivația ca să ai succes?

Nu uita să distribui articolul!

Articole Similare: