Se întâmplă uneori prea des să fim dezamăgiți de faptul că managementul obiectivelor și rezultatelor cheie (OKR – Objectives and Key Results) să nu ofere niciunul dintre beneficiile promise. De aceea, la Valoria am întrebat 50 de Directori Executivi din România: ”care sunt recomandările principale ca să-ți măsori atingerea obiectivelor și obținerea rezultatelor cheie?” Top 5 răspunsuri arată după cum urmează:
1. Formularea obiectivelor
Folosește formula; „Crește vânzarea de produse X către clienți noi cu 20% în trimestru 2”. Substantivul specific asigură că echipa se concentrează exact pe obiectiv și toată lumea îl înțelege. În acest fel, nu este urmărită la întâmplare evoluția vânzărilor de la clienții existenți sau a acelorași produse ca anul trecut. Ținta ar trebui să se alinieze planului strategic, bugetului operațional sau oricăror angajamente luate față de părțile interesate. În cele din urmă, ținta respectivă trebuie împărțită la ceea ce vei face pentru fiecare dintre următoarele trimestre.
RACI – Este un model ce aduce claritate privind rolurile cheie într-un proces. Îl numește pe cel Responsabil în sens de competența. Îl desemnează pe cel Responsabil (Accountable) de optimizări și pentru rezultate. Îl precizează pe cel care este Consultat pentru orice schimbare a procesului și îl menționează pe cel care trebuie să fie Informat în legătura cu orice schimbare. RACI îți permite să clarifici alocarea responsabilității, astfel încât atunci când apar probleme să poți reacționa rapid și eficient.
2. Ține scorul excelenței în mod strategic
Coincide cu gamificarea afacerilor în felul următor. Imaginează-ți că ai putea atribui „puncte de excelență” pentru tot ceea ce faci. Cu cât activitatea ta facilitează îndeplinirea obiectivelor strategice, cu atât câștigi mai multe puncte.
Imaginează-ți că în fiecare săptămână, zi sau lună ai putea vedea câte „puncte” ai câștigat. Apoi ai putea afla cum să maximizezi punctele câștigate pentru eforturile tale. Aceste puncte de strategie funcționează la toate nivelurile: angajați, echipe, departamente și companii.
3. Stabilirea priorităților și schimbarea lor
La un moment dat, trebuie să-ți înțelegi prioritățile de conducere pentru obiectivele strategice de nivel superior. Păstrând exemplul de la punctul 1, este mai important să obții creșterea veniturilor de la clienții existenți sau creșterea veniturilor de la clienții noi? Dacă decizi creșterea veniturilor de la clienții existenți atunci marketing-ul, vânzările și producția vor lucra coordonat având fiecare o prioritate diferită care să contribuie la atingerea acestui obiectiv comun și rezultate cheie (OKR).
De aici, ai nevoie de o modalitate de a trasa cu precizie aceste priorități în jos și în întreaga organizație. Avantajul acestei legături în cascadă este că toată lumea este aliniată și lucrează la aceleași obiective și pentru același rezultat cheie. Dacă decizi creșterea veniturilor de la clienții noi, atunci toate departamentele implicate își vor schimba prioritățile în funcție de noua direcție. Prin ajustarea OKR poți schimba direcția companiei.
4. Fii coach, mentor, protector și instructor
Trebuie să le arăți în permanență tuturor cum să utilizeze OKR-urile și să le răspunzi la toate întrebările privind relația dintre acestea și performanța companiei. Trebuie să faci coaching în mod constant despre cum să utilizați OKR-urile pentru rezolvarea problemelor, alocarea resurselor și lucrul în echipă.
Trebuie să le arăți prin exemplul personal modul în care OKR-urile le ușurează și aliniază mai bine sarcinile cu restul organizației. Trebuie să îți protejezi echipa împotriva celor care ar sabota procesul pentru propriile beneficii. Și trebuie să îi instruiești în permanență pe colegi cu privire la cele mai bune practici de management.
Tu cum îți măsori atingerea obiectivelor și obținerea rezultatelor cheie la locul de muncă?