Cele 7 principii ale conducerii agile

Lectură: 3 minute

Agilitatea în afaceri nu înseamnă alb sau negru. Un joc cu suma zero. Totul sau nimic. Liderul cu mentalitate agilă are perspectiva evoluției afacerilor. Este un atlet al dezvoltării afacerii, nu un sedentar. Ia în considerare realitatea ca pe un continuum, nu ca pe o alegere „ori-ori”. Liderii agili își adaptează stilul de conducere, în timp ce pentru alți lideri este mai greu să se adapteze din cauza mentalității lor.

Agilitatea liderilor evoluează și se îmbunătățește în timp. Ghidate de valori, următoarele principii descriu ceea ce considerăm un lider agil. La Valoria am testat aceste principii cu o seamă de lideri și practicieni. Acest set de principii reprezintă un început util pentru orice director executiv sau manager care se implică în activitatea de transformare a organizației într-o organizație agilă.

1. Acțiunile răsună mai puternic decât cuvintele

Agilitatea la nivelul conducerii companiei are ca scop nu numai managementul și promovarea schimbării, ci cum este liderul schimbarea pe care vrea s-o vadă. Cei care conduc prin exemplu și se angajează activ în dezvoltarea lor, inspiră oameni. Liderul devine un model pentru ceilalți mai degrabă prin acțiune decât prin cuvinte.

Liderii agili se dezvoltă ghidați de simplitate și empatie, demonstrând virtuți precum compasiunea, bunătatea și grija față de colegii lor. Liderii inspiraționali lucrează în primul rând la ei înainte de a lucra la alții.

2. Îmbunătățirea gândirii critice duce la rezultate mai bune

Liderii agili apreciază gândirea ghidată de criterii, cu rezultate într-o acțiune semnificativă. Liderii agili văd problemele din mai multe unghiuri diferite.

Aceștia țin cont de perspectiva celor mai apropiați de problemă, de exemplu operatorii din producție, sunt în contact cu realitatea, și nu se bazează doar pe informația electronică sau intermediată de alții, în procesul de luare a deciziilor.

Își iau un timp de gândire și se concentrează pe priorități în fiecare moment.

Principiile conducerii agile

3. Organizațiile se îmbunătățesc printr-un feedback eficient

Primirea feedback-ului poate fi adesea percepută ca o experiență negativă. Liderii agili dau exemplul personal și solicită feedback-ul colegilor. Este o dovadă de curaj și ajută stimularea colegilor să facă la fel. Procesul este astfel declanșat chiar de lideri și transferat către întreaga echipă.

Deși cererea de feedback este importantă, liderii agili își alocă timp să răspundă transparent la propunerile făcute de colegii lor pentru a închide bucla de feedback. Exemplul dat de liderii agili prin oferirea de feedback eficient, deschis, cinstit și respectuos este un semn de maturitate organizațională și personală.

4. Oamenii au nevoie de sens și scop pentru ca munca să îi împlinească

Liderii agili se concentrează pe construirea și împărtășirea unei înțelegeri și a unor scopuri comune. Există o viziune a schimbării care este semnificativă și aplicabilă organizației doar dacă sunt împărtășite aceleași valori.

Activitatea liderului agil este să fie conștient de ceea ce este în inimile și mințile colegilor, și apoi să adune și să alinieze aceste valori în acțiuni inspirate.

5. Emoția este baza pentru îmbunătățirea creativității și inovării

Liderii agili îi inspiră pe ceilalți să-și exerseze cea mai bună versiune a lor la locul de muncă. Ei înțeleg că emoția este o parte importantă a experienței umane, iar atunci când oamenii lucrează cu implicare, ei își valorifică mai mult din potențialul lor.

Inovația și creativitatea se bazează în mare măsură pe respectul pe care liderul agil îl acordă – fiind accesibil, deschis, cinstit și transparent – și îl cere de la ceilalți.

conducerea agila

6. Liderii transferă puterea și autoritatea în mod corespunzător

Liderii agili recunosc că oamenii lucrează cel mai bine atunci când sunt activi, implicați și energizați. Responsabilizarea oamenilor este o abilitate necesară liderului agil, deoarece aceștia echilibrează nevoile și tensiunile emergente ale organizației.

Liderii agili recunosc că responsabilizarea nu este un joc de tip „totul sau nimic”, dar este extensia comportamentului liderului care răspunde contextului actual de schimbare.

7. Comunitățile colaborative sunt mai mult decât indivizii separați care le compun

Liderii agili construiesc comunități bazate pe încredere, respect și relații de lucru semnificative. Rolul lor este de a oferi acelor comunități toate elementele necesare pentru a funcționa eficient, pentru ca ulterior să le permită să funcționeze autonom în limitele lor.

Liderul agil înțelege că iertarea, optimismul, genero­­­zitatea și recunoștința sunt părți importante ale unui mediu de lucru sănătos.

Funcționarea sănătoasă a grupului, împreună cu păstrarea siguranței psihologice, permit liderului agil să încurajeze învățarea și dezvoltarea echilibrând rezultatele și performanța organizației.

Nu uita să distribui articolul!

Articole Similare: