Care sunt cele 4 tipuri de lideri de succes?

Lectură: 2 minute

La Valoria am întrebat 50 manageri de HR ai companiilor din România: „ce tipuri de conducere e bine să aibă liderii pentru a avea echipa succes în 2021?” Topul primelor 4 răspunsuri arată după cum urmează:

1. Vizionarul

Este omul ideilor. Vizionarul gândește la scală mare și îi place să facă brainstorming, să fie creativ. Este bun comunicator, dispus să-și asume riscuri calculate și gândește în imagini. Îi place să simplifice, deoarece se concentrează pe idee ce mare, dar are curajul și flexibilitatea de a face lucrurile să meargă. Susține soluții creative de rezolvare și dă energie echipei. Acest tip de lider ține cont de „DE CE-ul” afacerii.

2. Operativul

Este complementar vizionarului. Deși nu are scânteia ideilor creative, înclinația lui către acțiune îl duce spre succes, chiar dacă ar putea avea o intenție fermă care se transpune într-o structură rigidă. Dar atunci când este complementat de vizionar și există o comunicare excelentă între ei, nu există nicio problemă pe care acești doi să nu o poată rezolva. Acest tip de lider ține cont de “CUM-ul” afacerii.

3. Procesorul

Este înclinat în mod natural spre sisteme și procese. Acest lider nu vrea doar să facă un lucru, ci vrea să-l facă bine. Acesta este omul care configurează lucrurile, care face ca succesul afacerii să fie repetabil și îi responsabilizează pe ceilalți. Dorește precizie și dorește ca lucrurile să se întâmple așa cum era stabilit. Nu-i place ambiguitatea sau discuțiile nebazate pe date. Acest tip de lider ține cont de „CE-ul” afacerii.

4. Sinergicul

Este liantul echipei. Dorește să îi facă pe toți fericiți și vrea să se asigure că toți sunt mulțumiți și implicați. Munca în echipă este crucială pentru acest lider. El face dintr-un grup de indivizi o echipă. Nimeni nu poate fi lăsat în urmă. Însă ar putea fi atât de preocupat de echipă, încât acțiunea – sau chiar deciziile – să fie amânate. Acest tip de lider ține cont de acel “Împreună” al afacerii.

Poți identifica aceste tipuri de conducere în echipa ta? Are fiecare membru roluri și responsabilități clar definite? Dacă dorești ca afacerea ta să crească, este important să evaluezi mai întâi, apoi să te asiguri că aceste tipologii sunt prezente în echipa de management a companiei tale.

Nu uita să distribui articolul!

Articole Similare: