Nu ești sigur cum să fi mai productiv? Este întrebare bună deoarece cu toții știm că este cu siguranță o provocare să ai mereu productivitate.
Ca să te ajutăm la Valoria, am întrebat 50 manageri de HR ai companiilor din România: „care sunt secretele celor mai productivi angajați?” Topul primelor 5 răspunsuri arată după cum urmează:
1. Cei care își știu ”de ce-ul”
Cei care își vad munca ca fiind semnificativă, lucrează mai mult și, prin urmare, sunt mai productivi. La începutul zilei, întreabă-te ce îți place (sau îți place cu adevărat) în legătură cu munca ta și ce valoare creezi pentru colegii sau clienții tăi. “Va avea un efect pozitiv imediat asupra mentalității și a energiei personale” spune unul dintre managerii de HR din industria farmaceutică.
2. Cei care își verifică lista de e-mailuri doar de 3 ori
Cei care își petrec toată ziua tăind din căsuța de e-mail, au mai puțin timp să se concentreze asupra sarcinilor în lucru. „Setați trei momente exacte din zi pentru a vă revizui e-mailurile”, spune unul dintre respondenți. „Cercetările arată că durează 64 de secunde pentru a vă recupera complet de la o întrerupere a e-mailului, astfel încât verificarea e-mailului doar de trei ori pe zi poate duce la economisirea oamenilor cu 20% din timpul alocat”.
3. Cei care au o listă de priorități
Cei care își adaugă organizarea listei de sarcini ca prioritate pe lista de priorități au harta de lucru a zilei clară. Primul tău pas este să îți organizezi toate sarcinile într-o singură listă, în loc să ai una pe telefon și una pe birou, plus câteva note colorate cu cafea la întâmplare. Următorul pas este să alegi cele cinci până la 10 sarcini care sunt cele mai importante.
4. Cei care rămân concentrați
Cei care își observă momentele când sunt cei mai alerți și știu cât timp pot rămâne productivi”, spune un alt manager de HR din industria IT. Programează-ți munca importantă pentru acel moment al zilei și acel interval de timp. Dacă îți dai seama că poți să te concentrezi cu adevărat doar o oră, fără a-ți rătăci mintea (și mouse-ul!), programează-ți o scurtă pauză după fiecare oră de concentrare neîntreruptă.
5. Cei care rezistă tentației multitasking-ului
Sunt mult mai eficienți și mai productivi cei care se concentrează asupra fiecărei sarcini luate separat, spune unul dintre respondenți. Procedând astfel, vei descoperi că faci mai multe progrese, produci lucrări de calitate superioară și ești mai productiv.
Poate că acum este un moment neobișnuit să încerci să înveți cum să fii mai productiv, dar este, de asemenea, un moment foarte bun pentru a face acest lucru. Pe unele dintre tehnicile de mai sus le aplici în totalitate pe altele parțial. De când vei începe să aplici toate cele 5 tehnici?