Tendințe și provocări în marketing în 2022

Despre studiu

Studiu despre percepția directorilor executivi și directorilor de marketing și comunicare cu privire la provocările strategice ce marchează transformarea acestei funcțiuni a companiei.

Acest studiu sondează percepțiile directorilor executivi din top managementul companiilor și ale directorilor de marketing și comunicare cu privire la provocările strategice care stau în fața acestei funcțiuni în anul 2022. 

Studiul a fost realizat de Valoria în colaborare cu agenția de publicitate Mind Shop

Date demografice

Chestionarul pe baza căruia s-au colectat cele 318 răspunsuri pentru acest studiu a fost aplicat în perioada 11 ianuarie – 21 ianuarie 2022.

13% dintre respondenți provin din companii cu cifra de afaceri mai mare de 50 de milioane EUR, 9% din companii cu cifră de afaceri între 20-50 milioane EUR, 10% din companii cu cifră de afaceri între 10-20 milioane EUR, 12% cu cifra de afaceri între 5-10 milioane EUR, 21% cu cifra de afaceri între 1-5 milioane EUR și 35% sub 1 milion de EUR cifră de afaceri.

35% dintre respondenți au funcția de CEO/Președinte/Director General, 24% au funcția de CMO/Marketing Director/Head of Marketing, 18% au funcția de Marketing Coordinator, 8% sunt Brand Manageri, iar 7% au rol de CCO/Communication Director/Head of Communication.

318

Răspunsuri

25

Întrebări

15

Industrii
Tendințele anului 2022 în marketing
Studiu Valoria Provocări in Marketing 2022

Principalele concluzii

Cea mai importantă provocare strategică – 79% dintre companii pun pe primul loc în preocupările lor de marketing generarea eficientă a rezultatelor

Provocarea strategică pentru care nu sunt pregătite – 75% au ca provocare implementarea integrată a strategiilor multicanal, iar pentru aceasta spun că nu sunt pregătite

Obstacole în regândirea strategiilor de marketing – 70% dintre companiile respondente spun că au probleme cu obținerea de engagement pe conținut

Abilitatea cea mai importantă a echipelor de marketing – 66% dintre companii pun pe primul plan abilitatea echipei de marketing de a identifica în mod real noi canale de vânzare

Provocările echipelor de marketing în 2022

Marketingul în 2022 va fi caracterizat de efortul companiilor de a-și executa impecabil strategiile, cu măsurarea constantă a rezultatelor și eficienței. Dincolo de experiența online oferită fiecărui potențial cumpărător, acestea vor lupta să obțină rate bune de conversie și vor aborda cu mai mult curaj marketingul omnichannel. Anul 2022 va fi marcat de o intensificare a focusului pe eficiență, deoarece piața aduce mai multe oportunități de afaceri, dar ciclurile de vânzare în B2B cresc, iar companiile B2C se confruntă cu provocări în retenția clienților.

Devine esențial ca brandurile să cunoască modul în care publicul țintă abordează conținutul oferit de acestea. Înțelegerea intenției și a experienței utilizatorului este o tendință emergentă de marketing care se va păstra pe termen lung, iar brandurile au început să înțeleagă că există trei tipuri de intenții ale utilizatorului care trebuie avute în vedere atunci când se creează conținut: cumpărarea, navigarea și/sau informarea.

Rolul managerului

Dintre companiile respondente 53% spun că principalul rol al managerului de marketing este de generator de business, prin identificarea oportunităților, iar 47% spun că este alocarea corectă a resurselor.

Arii principale

Pe primul loc 61% dintre companiile respondente pun marketingul pe rețelele de socializare, urmate pe locul al doilea de 60% care se concentrează pe content marketing.

Tendințe relevante

Dintre companiile respondente, 44% se concentrează pe integrarea storytelling-ului în vânzări, iar 63% pe crearea de conținut adaptat pentru pâlnia de vânzări.

Tendințe și provocări în marketing în 2021 (3)
Tendințe și provocări în marketing în 2021 (2)
Tendințe și provocări în marketing în 2021 (1)

Rezonezi cu misiunea și valorile noastre?
Vrei să ne cunoaștem și să explorăm o potențială colaborare?