Tendințe și provocări în HR 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Despre studiu

Studiu despre percepția directorilor executivi și directorilor de HR cu privire la provocările strategice ce marchează transformarea funcției de HR.

Acest studiu sondează percepțiile directorilor executivi din top managementul companiilor și ale directorilor de HR cu privire la provocările strategice care au stat în fața funcției de HR în anul 2020. Chestionarul, la care s-au primit 247 răspunsuri, a fost aplicat în perioada 6 octombrie – 13 noiembrie 2020. Raportul prezintă analiza cumulativă a rezultatelor ediției 2020, dar și datele comparative ale răspunsurilor directorilor generali și a celor de HR.

Studiul a fost realizat de echipa Valoria în colaborare cu Undelucram.ro și Business Mark.

Date demografice

Studiul Valoria sondează percepțiile directorilor executivi din top managementul companiilor și ale directorilor de HR cu privire la provocările strategice care stau în fața funcției de HR. Chestionarul, la care s-au primit 247 răspunsuri, a fost aplicat în perioada 6 octombrie – 13 noiembrie 2020.

21% dintre respondenți provin din companii cu cifra de afaceri mai mare de 100 de milioane EUR, 15% din companii cu cifră de afaceri între 50-100 milioane EUR, 12% din companii cu cifră de afaceri între 10-50 milioane EUR, 22% cu cifra de afaceri între 1-10 milioane EUR și 30% sub 1 milion de EUR cifră de afaceri. 56% dintre respondenți au funcția de HR Director/HR Manager/HR Business Partner, 17% sunt din top management, iar 27% au alte funcții.

Principalele concluzii

Cea mai importantă provocare strategică din HR – Menținerea unui nivel ridicat de implicare a angajaților companiei (scor: 8,91 din 10)

Provocarea strategică pentru care echipele de HR sunt cele mai pregătite – Managementul proceselor de re-design organizațional pentru o mai bună adaptare la strategiile de business (scor: 8,42 din 10)

Resursa majoră folosită pentru a răspunde cu succes provocărilor din HR – 60% colaborarea transparentă dintre HR și management pentru aliniere la nivelul strategiei

Practicile cele mai eficiente de atragerea și retenția celor mai buni angajați – 81% crearea unei culturi organizaționale bazată pe încredere, comunicare deschisă și echitate în luarea deciziilor

Provocări la nivelul practicilor de HR în 2020

Cele mai importante acțiuni cheie care ar putea fi implementate pentru a oferi o dimensiune mai strategică funcției de HR în următorii 3 ani sunt: actualizarea strategiilor de HR pentru a asigura alinierea cu obiectivele de business care evoluează continuu (menționată de 64% dintre respondenți), investirea în dezvoltarea angajaților din HR (menționată de numai 38%) și măsurarea efectelor specifice ale programelor de HR (33%).

În anul 2020, cei mai mulți directori generali (34%) consideră digitalizarea o provocare strategică cu care se confruntă la nivelul funcției de HR, 31% au focus pe implicarea angajaților, iar 30% pe recrutare. Pe de altă parte, cei mai mulți directori de HR (34%) consideră recrutarea o provocare strategică cu care se confruntă acum. 29% au focus pe partea de Comp&Ben, iar 25% pe implicarea angajaților.

În 2020, 51% dintre companiile respondente consideră că utilizarea tehnologiei este de importanță crescută pentru măsurarea performanței departamentului de Resurse Umane.Cele mai importante tendințe care pot schimba în mod semnificativ funcția de HR în viitor sunt: digitalizarea proceselor companiei (76%), inteligența artificială (62%) și reducerile de costuri (33%).În 2020, 50% dintre companiile din România cred că perioada în care tehnologii precum AI va fi suficient de avansată pentru a influența funcția de HR este de 1-2 ani.