Cum să nu faci un eșec din obiectivele tale pentru 2022

Lectură: 3 minute
Cum să nu faci un eșec din obiectivele

Suntem la începutul anului 2022 și unii dintre noi ne facem listele de obiective, dorințe și experiențe pentru următoarele 12 luni. Mai exact 37% dintre cei 132 de respondenții ai unui blitz survey pe care l-am făcut pe LinkedIn spun că își fac astfel de liste de obiective la început de an, în timp ce 46% spun că nu au acest interes, iar 17% se declară indeciși.

Rolul de coach cu experiență de aproape 10 ani mi-a arătat importanța obiectivelor SMART, clare și cu relevanță emoțională pentru oameni. Experiența de 20 de ani în multinaționale mă ”antrenase” deja în legătură cu perspectiva de business asupra obiectivelor. Iată de ce a devenit pentru mine acest subiect unul care merită investigat.

Ce am aflat? Din statistici de peste ocean am aflat că 64% dintre americani își abandonează obiectivele de început de an în prima lună. Ceva mai puțini, 43% dintre britanici, au același tip de comportament. Este de menționat că numai 31% dintre americani și 19% dintre britanici spun că și-au făcut liste de obiective personale. Și cam acestea sunt datele pe care le-am găsit pentru anul 2021 pe această temă.

Este și mai clar acum că pentru a ne duce la îndeplinire obiectivele trebuie să planificăm amănunțit, să acționăm cu consecvență și să le revizuim periodic, după cum este cazul. Dacă ai decis că anul acesta nu vrei să fi printre cei care nu își duc la capăt planurile personale, iată ce trebuie să faci diferit.

1. Fă-ți un plan în scris

Pe lângă lista de obiective este esențial să-ți faci un plan de acțiune clar, pentru a putea bifa fiecare etapă parcursă, și să stabilești frecvența de evaluare a progresului. Notând periodic progresul, sau lipsa acestuia, vei putea să îți corectezi atitudinea și acțiunile pentru a-ți duce obiectivele la îndeplinire.

2. Vizualizează-ți succesul

Determinarea reprezintă o resursă esențială pentru a avea succes. Gândește-te, dar mai ales simte în interiorul tău, că meriți să reușești. Trebuie să simți că obiectivele pe care le-ai ales sunt bune pentru tine și că meriți tot ce va aduce îndeplinirea lor în viața ta. Nu permite nimănui, nici chiar ție, să te îndepărteze de viziunea ta. Apoi trăiește ca și cum ai primit deja beneficiile dorințelor tale împlinite. Simte emoția ACUM în interior pe care ți-o va da obiectivul atins că să îl poți materializa.

3. Conștientizează importanța obiectivelor tale

Obiectivele îți pot oferi satisfacții imediate sau pe termen mai lung, însă trebuie să simți de fiecare dată că meriți rezultatul dorit. Trebuie să-ți dorești cu adevărat să-ți îndeplinești obiectivele personale și mai ales trebuie să simți că tot ceea ce aduce împlinirea lor este pentru tine.

4. Fii 100% asumat

Evită să găsești scuze pentru eșecurile tale și nu te pune în postura de victima a destinului. Pentru a putea rămâne concentrat pe îndeplinirea obiectivelor trebuie să îți asumi responsabilitatea deplină pentru comportamentul tău și deciziile luate. Sună dificil, însă numai așa vei fi stăpân pe propria ta viață.

5. Fii consecvent

Stabilirea unui obiectiv doar pe hârtie și amânarea acțiunii echivalează de cele mai multe ori cu „moartea” acestuia. Utilizează energia și entuziasmul stabilirii obiectivelor drept „combustibil” pentru a trece la acțiune. Și ține mine: disciplina este cea mai înalta formă de stimă de sine!

Ține cont de lucrurile care te ajută în îndeplinirea obiectivelor și corectează imediat abaterile de la plan. Dacă vei monitoriza pe parcurs acești factori, nu vei fi obligat să o iei de la început și nu vei fi tentat să renunți. Experiența și rezultatele deja obținute te vor ajuta și te vor motiva pentru a progresa în continuare.

6. Păstrează-ți încrederea în forțele proprii

Gândește pozitiv. Dacă te desconsideri și nu crezi în tine cel mai probabil nu vei avansa așa cum îți dorești. În schimb, încrederea în forțele proprii și stima de sine te vor ajuta să perseverezi ca să îți atingi obiectivele.

7. Recomandări finale

  • Mecanismele motivației se vor menține dacă, în spatele proiectelor și acțiunilor tale vei așeza o dimensiune emoțională, un sentiment puternic care să fie prezent cu tine în mod constant.
  • Motivațiile exterioare (satisfacțiile, recompensele pasagere) trebuie să fie doar adjuvanţi ai motivaţiei interioare.
  • Când simți că energia scade, trebuie să rămâi concentrat pe obiective şi pe rezultatele posibile
  • Evită amânările de orice fel și fă din scopurile tale “misiuni” de neabandonat, astfel încât nicio îndoială, nicio dificultate și nicio critică să nu te demotiveze.

Nu uita să distribui articolul!

Articole Similare: