Un manager bun caută întotdeauna modalități să-și îmbunătățească stilul de management. Fie că este vorba de relația cu angajații, de productivitate sau de orice alte aspecte ale rolului pe care îl are. În ce privește dinamică relaționării și comunicării la locul de muncă, am întrebat 50 de manageri din România “Care sunt elementele cheie ale unei bune relaționări și comunicări cu angajații ?” Top 5 răspunsuri arată după cum urmează:
1. Cunoaște oamenii pe care îi coordonezi
Să afli ce le place, ce nu le place și ce îi motivează pe membrii echipei tale nu este numai util în construirea unei relații mai bune cu ei, ci îți permite să afli ce fel de stimulente îi vor motiva. Vor mai multe avantaje? Oportunități de creștere în carieră? Bani? Timp liber? Cunoscându-i descoperi ce stil de management va funcționa cel mai bine cu fiecare dintre ei. În plus, cunoașterea membrilor echipei tale la nivel personal îi va face să se simtă mai bine știind că managerul lor și-a luat timp pentru a afla despre interesele lor, familia și alte aspecte ale vieții lor personale.
2. Preocupă-te de evoluția profesională a angajaților
Dezvoltarea în carieră a angajaților și preocuparea pentru traiectoria lor profesională este obișnuită în companiile performante. Construiește loialitate durabilă și ajută-ți angajații să știe de ce au nevoie pentru a reuși. Succesul angajaților este echivalent cu succesul tău ca manager.
3. Laudă cu generozitate realizările
Asigură-te că membrii echipei tale, precum și membrii altor echipe, se simt apreciați când fac un plus de efort sau chiar când au mici victorii, cum ar fi atunci când vin cu o abordare nouă, mai bună într-o anumită fază a unui proiect. Totuși nu o face prea des pentru că altfel demersul acesta își va pierde însemnătatea. De asemenea, nu lăuda angajații doar când promovează. Acest lucru creează obsesia tuturor pentru promovare, creează un mediu negativ care face munca neplăcută și hiper-competitivă pentru toată lumea. Laudă-i pentru atingerea sau depășirea obiectivelor, pentru atitudinea deschisă, pentru inovație, etc.
4. Ascultă-ți echipa
Cei mai buni manageri sunt și cei mai buni ascultători. Asigură-te că înțelegi situația în care se află colegii atunci când îți vorbesc și pune întotdeauna întrebări de sondare înainte de a răspunde la o întrebare. Privește oamenii în ochi și lasă telefonul sau laptopul deoparte. Comunicarea față în față este o abilitate critică de management și un semn o curtoazie atunci când cineva încearcă să-ți vorbească.
5. Oferă și primește feedback
Onestitatea este într-adevăr cea mai bună politică, mai ales la locul de muncă. Dacă ai critici constructive sau feedback pentru un membru al echipei, împărtășește-le mai devreme decât mai târziu. Când primești feedback de la membrii echipei, evită să dai un răspuns defensiv; ascultă-le punctul lor de vedere și fă tot posibilul să implementezi efectiv schimbarea ori de câte ori critica este validă.
Tu pe care dintre aceste abordări le susții cel mai des?