Antreprenorii învață continuu. Se dezvoltă cu fiecare provocare pe care o depășesc sau cu fiecare oportunitate pe care reușesc să o capitalizeze.
Dacă foarte mulți dintre antreprenorii aflați la început de drum sunt preocupați mai ales de partea operațională a afacerii, cei mai avansați își pun adesea întrebarea: cum îmi pot dezvolta gândirea strategică?
“Învingătorii întâi câștigă războiul și abia apoi se duc pe câmpul de bătălie. Învinșii întâi se duc pe câmpul de bătălie și abia apoi caută să câștige războiul.” Sun Tzu, Arta razboiului
Pornind de la ceea ce spune Sun Tzu în Arta războiului, gândirea strategică este acea calitate care face ca antreprenorul să fie capabil să câștige întâi războiul și abia apoi să meargă pe câmpul de bătălie.
Dar care sunt cele mai importante cinci atribute care trebuie dezvoltate pentru a conduce antreprenorii spre această gândire strategică?
1. Abilitatea de a gândi creativ
Această abilitate face ca antreprenorul să vină mereu cu gânduri și idei noi. Imaginația, gândul creator necesită timp, spațiu mental și toleranță la risc, deoarece ceea ce vrem să obținem sunt mai mult decât mici modificări la ceea ce facem în prezent.
Gândirea strategică nu se referă la schimbarea formei, ci la provocarea fondului. Din păcate, sistemul în care suntem educați reușește să reducă considerabil această abilitate naturală.
De aceea antreprenorii au nevoie să reînvețe să gândească creativ și să construiască mediul în care și echipa lor să facă același lucru.
2. Abilitatea de a avea o perspectivă largă
Această abilitate presupune, de fapt, două comportamente din partea antreprenorului. Unul este acela de a invita cât mai multe perspective, cât mai diverse, legate de strategie.
Cel de-al doilea comportament este acela de a privi la strategia dintr-o perspectivă cât mai amplă.
Antreprenorul trebuie să poată privi elementele strategiei, interioare și exterioare, ca plutind (imaginar) printr-un model 3D al acesteia. Aceste două comportamente este bine să fie completate cu un stil de conducere transformațional și participativ.

3. Abilitatea de a gândi sistemic
Această capacitate îi permite antreprenorului să construiască avionul pe măsură ce îl conduce spre destinație.
Gândirea sistemică este integratoare și aduce cu sine înțelegerea interdependențelor. Aceasta este exact opusul prioritizării, care necesită gândire reducționistă și gândire eliminatorie.
Gândirea strategică este complexă și necesită, în același timp, agilitate și precizie, consecvență și schimbare, control și haos. Este bine ca antreprenorii să se dezvolte în acest sens și să o facă foarte bine.
4. Abilitatea de a lucra cu informație parțială
Nu doar antreprenorii, dar și managerii cei mai buni au capacitatea de a lucra cu elemente asupra cărora nu au control. Este esențial să poți face față informațiilor incomplete cu păstrarea abilității de a avansa proiectele.
Acest atribut are multe de a face cu capacitatea de a gestiona riscurile. Dincolo de experiență și competență, această abilitate presupune și antrenarea intuiției, care este un atribut important al liderilor vizionari.

5. Abilitatea de a-și păstra dorința de a reuși
Antreprenorii de succes au această dorință de a avea succes, de a reuși. Aceasta este o atitudine rezultată din convingerea interioară că antreprenoriatul este singurul drum pentru ei.
Ei simt că succesul este posibil și că tot ce au de făcut este să găsească calea de a ajunge la succes. Este vorba aici și despre o motivație izvorâtă din valorile personale ale antreprenorului, dar și din capacitatea acestuia de a o transmite mai departe echipei.
6. În concluzie
Strategia înseamnă viziune, competență, abilitatea de a analiza scenarii, de a planifica și chiar de a avea răbdare.
Atributele care scot antreprenorul din ”focul operațional” și îl aduc pe drumul gândirii strategice se pot antrena.
Condiția necesară și suficientă este ca antreprenorul să conștientizeze acest aspect și să îl treacă pe ”foaia de parcurs” spre succes.